Pembedahan Asid Reflux - Kuasa Penyembuhan Pembedahan Untuk Asid Reflux

Pembedahan Asid Reflux - Kuasa Penyembuhan Pembedahan Untuk Asid Reflux

Adakah anda dapat mengawal gejala GERD walaupun ubat-ubatan? Fikir sekali lagi. Pembedahan Asid Reflux dikenali sebagai fundoplication Pembedahan mungkin jawapan anda.

Apa fundoplication Pembedahan?

Keluk atas perut dikenali sebagai fundus.
Ini diikat di esofagus dan dijahit ke dalam tempat.
Akibatnya injap antara esofagus dan perut diperkukuhkan.
Pembedahan Asid Reflux Adakah Arahan dalam hal:

Rawatan dengan ubat-ubatan yang tidak benar-benar melegakan gejala-gejala seseorang.
Seseorang yang tidak dapat mengambil ubat-ubatan dalam tempoh masa yang panjang untuk mengawal atau gejala GERD dia dan bersedia untuk menerima risiko pembedahan.
Seseorang yang mempunyai gejala-gejala seperti asma, serak, batuk atau bersama-sama dengan refluks yang telah tidak bertambah baik walaupun ubat-ubatan.
Pembedahan Asid Reflux Bukan Arahan Tarikh:

Berurusan dengan orang yang lebih tua atau kadang-kadang dengan orang umur kurang juga apabila mereka mempunyai komplikasi lain sebagai tambahan kepada GERD.
Usul memerah esofagus yang dikenali sebagai peristalsis adalah penting untuk memudahkan pergerakan makanan dari esofagus ke dalam perut. Jika peristalsis adalah lemah maka pembedahan boleh membuat masalah ini lebih teruk, menyebabkan makanan untuk terjebak dalam esofagus.
Empat Pilihan Anda Mempunyai Dalam Pembedahan Asid Reflux

Pembedahan yang paling biasa digunakan untuk mengawal GERD adalah fundoplication Surgery. Pembedahan ini pada dasarnya menguatkan injap antara esofagus dan perut (sfinkter esophageal yang lebih rendah) untuk menjaga asid dari membuat sandaran ke dalam esofagus dengan mudah.

Lain-lain jenis pembedahan refluks asid untuk gastro-esophageal reflux penyakit termasuk:

Fundoplication separa

Fundoplication separa ini juga dikenali sebagai prosedur Toupet itu.
Ia melibatkan membungkus perut hanya partway sekitar esofagus.
Gastropexy
Gastropexy A akan melampirkan perut untuk diafragma supaya perut tidak boleh bergerak melalui lubang pada diafragma ke dalam dada.
Gastropexy adalah kurang popular berbanding fundoplication.
Terdapat beberapa prosedur bukan pembedahan yang agak baru digunakan untuk mengawal GERD. Ini masih menjalani ujian untuk menentukan keselamatan jangka panjang dan keberkesanannya. Ini termasuk:
Stretta prosedur frekuensi radio

Prosedur Stretta menggunakan tenaga frekuensi radio yang dijalankan melalui endoskop.
Ini mengetatkan sfinkter esophageal yang lebih rendah.
Prosedur Stretta adalah agak baru, dan lebih banyak kajian diperlukan pada komplikasi yang mungkin terlibat.
Prosedur EndoCinch
Alat jahit endoskopik digunakan untuk membuat satu siri jahitan yang akan menyesuaikan sfinkter esophageal yang lebih rendah.
Ini refluks asid blok prosedur lebih berkesan.
Ujian awal telah menunjukkan bahawa komplikasi daripada prosedur yang berkenaan menyusahkan, dan ujian lanjut diperlukan untuk menentukan keberkesanannya.
Adakah Anda Perlu Timbang Semula Pembedahan Asid Reflux?
Apabila seorang pakar bedah yang berpengalaman terlibat, pembedahan fundoplication berjaya dalam 50% hingga 90% kes. Pembedahan yang berjaya mengawal gejala GERD dan radang esofagus (esophagitis).

Pembedahan fundoplication menggunakan teknik laparoskopi yang sedang dilakukan lebih kerap. Masa pemulihan dan penginapan hospital kedua-duanya adalah lebih pendek dengan pembedahan laparoskopi. Apabila memilih pakar bedah, pengalaman adalah pertimbangan yang paling penting. Mengetahui bilangan prosedur ini pakar bedah telah dilaksanakan dan kadar kejayaan mereka.

Ubat Atau Pembedahan Asid Reflux Untuk Merawat GERD?

Sebelum pembedahan, ujian tambahan akan biasanya dilakukan untuk menjadi tertentu bahawa pembedahan refluks asid mungkin untuk mengawal gejala GERD dan untuk mendiagnosis masalah yang pembedahan itu boleh membuat lebih teruk.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar