Penyelidikan Selesai pada Akupunktur

Penyelidikan Selesai pada Akupunktur

Kajian klinikal pertama yang berkaitan dengan titik akupuntur bermula pada tahun tujuh puluhan. Kajian menunjukkan bahawa rintangan elektrik kulit adalah lebih rendah di titik akupuntur daripada dalam tisu di sekitarnya. Ia kemudiannya mendapati bahawa ketumpatan, suhu dan oksigen adalah berbeza juga.

Pada tahun 1976, penemuan pengeluaran endorfin dengan merangsang titik akupuntur menyediakan pandangan lebih jauh ke dalam fenomena ketiadaan rasa sakit. Endorfin menyekat sensasi yang menyakitkan ke otak, sekali gus meningkatkan ambang untuk kesakitan.

Terdapat dua jenis serat saraf. Siaran pertama setiap rangsangan saraf yang dialami oleh seseorang, sedangkan yang kedua membuat pilihan dari orang-orang yang dihantar ke otak menapis orang-orang yang lumayan yang tidak pernah datang kepada kesedaran kita.

Kedua-dua jenis serat bertindak dengan cara yang saling melengkapi dan menerangkan bahawa ambang sensitiviti sakit berbeza dari satu individu kepada yang lain. Rangsangan titik akupunktur meningkatkan ambang sensitiviti sakit oleh tindakan di Syarikat-gentian saraf. Malangnya mengapa kesan analgesik akupunktur boleh bertahan sehingga beberapa bulan atau tahun tidak dapat dijelaskan. Adalah diketahui umum bahawa setiap perbuatan perubatan mengandungi faktor senonoh yang berbeza-beza mengikut hubungan doktor-pesakit. Ini mengesahkan bahawa lelaki itu sakit terbaik boleh dirawat apabila mempertimbangkan dimensi fizikal-rohani keseluruhan.

Pada tahun 1972, doktor Amerika disertai Presiden Nixon ke China untuk menghadiri pembedahan pertama dilakukan dengan menggunakan akupunktur. Apabila doktor Amerika menyokong bahawa pesakit telah terpengaruh dengan bacaan tertentu daripada pemikiran Pengerusi Mao, doktor Cina menjawab bahawa mereka telah mencapai keputusan yang sama dengan anjing dan kucing.

Bilangan dan kekerapan Sesyen

Bilangan sesi akupunktur yang disarankan adalah berbeza mengikut keadaan yang dirawat. Dalam kes-kes kecederaan baru-baru ini atau keadaan akut, 3 hingga 4 sesi biasa boleh mencapai keputusan yang baik. Dalam kes-kes kronik, ia adalah perlu untuk memulihkan keseimbangan dan begitu bilangan mungkin lebih besar. Secara umum, pesakit melihat peningkatan berterusan daripada sesi pertama tetapi akupunktur tidak boleh menyembuhkan segala-galanya dan akupunktur yang tahu had beliau tidak sia-sia bertambah kuantiti sesi.

Kekerapan sesi meluas berbeza-beza bergantung kepada kes itu juga. Dalam kes-kes akut pesakit perlu dilihat 2 kali seminggu. Dalam kes-kes kronik keseimbangan yang baik boleh dicapai dalam empat sesi minggu 1 diikuti oleh sesi setiap 15 hari atau lebih.

Kesan-kesan sampingan jarang berlaku di akupunktur. Kadang-kadang selepas sesi yang panjang, pesakit mungkin mengalami perasaan seketika keletihan tetapi gejala-gejala biasanya hilang dalam masa 24 jam.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar